Hilversum aardgasvrij

Het kan. Jij kunt het. Wij helpen.

Samen kun je heel veel

Gebruik van aardgas voor verwarming en koken is een grote bron van CO2-uitstoot. Daarom gaan we in Nederland van het aardgas af, ook in Hilversum. We waren er als eerste bij toen het aardags kwam (kijk maar hier), en we gaan er ook weer als een van de eersten vanaf.
Daaraan zullen we ons moeten aanpassen.
Dat geldt voor ons allemaal, en dat heeft een voordeel: we kunnen samenwerken. Dat is waar coöperaties sterk in zijn: samen leren en samen doen. Maak gebruik van de activiteiten die we organiseren. En van de inzet van onze gecerificeerde adviseurs en de groep vrijwillge  energiecoaches.

Zo helpen we bij de overstap naar aardgasvrij wonen en werken

Energieavonden

We organiseren energieavonden met buren. Die hebben ongeveer dezelfde huizen. Zo kun je vergelijken en elkaar helpen met nadenken over de juiste energiebesparende maatregelen. Onder begeleiding van ervaren e-coaches.

Meer over energieavonden

Warmtescan

Met een infrarood warmtecamera kijken we waar je woning energie ‘lekt’. Zo zie je waar de kou naar binnen komt en de warmte naar buiten verdwijnt. En dus welke ramen vervangen moeten worden, waar isolatie mist, waar de kieren zitten.

Meer over een warmtescan

Gebouw-gebonden financiering

We starten in 2019 met coöperatieve gebouwgebonden financiering (kortweg ggf). Dit is een lastige term, maar een mooie aanpak. Je kunt als particuliere woningeigenaar je huis verduurzamen zonder dat je maandlasten stijgen.

Meer over ggf financiering

Duurzame lokale warmte

Wat is er nu mooier dan zelf, en met elkaar, zorgen voor je eigen energie. We kennen dat al van wind (samen een windmolen beheren) en zon (gezamelijke zonneparken); je bent dan zelf baas over je eigen duurzame energie. Niet meer afhankelijk van wie dan ook, en zeker niet van grote multinationale energiebedrijven die vooral naar hun eigen beurs kijken. Dat gaan we in Hilversum ook doen met lokale duurzame warmte. Lokaal, schoon en eigen.

Lokale duurzame warmte: warmtebronnen en warmtenetten

We zijn een energiecoöperatie, en dus werken we samen om het dagelijks (energie)leven van onze leden (particulieren, bedrijven, scholen en VvE’s) te verbeteren. Maar we kijken ook  verder de toekomst in; we zijn bezig met plannen voor grotere warmteopwek- en warmtenet-projecten.

HET doet bijvoorbeeld mee met de ontwikkeling van een duurzame lokale warmtebron in Hilversum Zuid. Dat wordt een zogenaamde laagtemperatuurbron, waarbij warmte wordt onttrokken aan het Hilversums Kanaal. Via een warmtewisselaar wordt de warmte in de zomer uit het kanaal ‘opgewerkt’ en opgeslagen, zodat je in de winter warm water hebt om huizen mee te kunnen verwarmen. Dat hoef je dan niet meer met je eigen gasketel te verwarmen. Zo zijn we betrokken bij allerlei gemeentelijke en provinciale plannen voor de Hilversumse overstap naar aardgasvrij.

Is dat niet een maatje te groot voor een energiecoöperatie als HET? Dat zou het zijn als we het alleen zouden doen. Maar we werken hierin samen met een aantal strategische partners: Waternet in Amsterdam en Firan (het voormalige Alliander DGO). We vormen een consortium dat alle benodigde expertise, werkcapaciteit en financiële middelen heeft om dit project tot een succes te maken. 

Ons centrale uitgangspunt: de omgeving wordt mede-eigenaar zodat het aantrekkelijk wordt om mee te doen. We betrekken jou als inwoner of ondernemer via voorlichting en informatieverstrekking, en via de mogelijkheid zelf mede-eigenaar te worden van onze eigen warmtebron. Mooi toch: we wekken onze eigen energie op!