Hilversum aardgasvrij

Het kan. Jij kunt het. Wij helpen.

Samen kun je heel veel

Gebruik van aardgas voor verwarming en koken is een grote bron van CO2-uitstoot. Daarom gaan we in Nederland van het aardgas af, ook in Hilversum. We waren er als eerste bij toen het aardgas kwam (kijk maar hier), en we gaan er ook weer als een van de eersten vanaf.
Daaraan zullen we ons aanpassen.
Dat geldt voor ons allemaal, en dat heeft een voordeel: we kunnen samenwerken. Dat is waar coöperaties sterk in zijn: samen leren en samen doen. Maak gebruik van de activiteiten die we organiseren. En van de inzet van onze gecertificeerde adviseurs en de groep vrijwillige  energiecoaches.

Zo helpen we bij de overstap naar aardgasvrij wonen en werken

Energieavonden

We organiseren energieavonden met buren. Die hebben ongeveer dezelfde huizen. Zo kun je vergelijken en elkaar helpen met nadenken over de juiste energiebesparende maatregelen. Onder begeleiding van ervaren e-coaches.

Meer over energieavonden

Warmtescan

Met een infrarood warmtecamera kijken we waar je woning energie ‘lekt’. Zo zie je waar de kou naar binnen komt en de warmte naar buiten verdwijnt. En dus welke ramen vervangen moeten worden, waar isolatie mist, waar de kieren zitten.

Meer over een warmtescan

Gebouw-gebonden financiering

We starten in 2019 met coöperatieve gebouwgebonden financiering (kortweg ggf). Dit is een lastige term, maar een mooie aanpak. Je kunt als particuliere woningeigenaar je huis verduurzamen zonder dat je maandlasten stijgen.

Meer over ggf financiering

Duurzame lokale warmte

Wat is er nu mooier dan zelf, en met elkaar, zorgen voor je eigen energie. We kennen dat al van wind (samen een windmolen beheren) en zon (gezamelijke zonneparken); je bent dan zelf baas over je eigen duurzame energie. Niet meer afhankelijk van wie dan ook, en zeker niet van grote multinationale energiebedrijven die vooral naar hun eigen beurs kijken. Dat gaan we in Hilversum ook doen met lokale duurzame warmte. Lokaal, schoon en eigen.

Lokale duurzame warmte: warmtebronnen en warmtenetten

Energie speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Als we van het aardgas afgaan hebben we wel andere energiebronnen nodig. In Hilversum en omgeving zijn voldoende mogelijkheden om schone energie op te wekken.

HET is betrokken bij allerlei plannen van de provincie en de gemeente voor de Hilversumse overstap naar aardgasvrij.

HET doet bijvoorbeeld mee met de ontwikkeling van een warmtebron in Hilversum Zuid. Een zogenaamde laagtemperatuurbron, waarbij warmte wordt gehaald uit het Hilversums Kanaal. Via een warmtewisselaar wordt de warmte in de zomer uit het kanaal ‘opgewerkt’ en opgeslagen. Dan is er in de winter warm water om huizen mee te verwarmen. Dat hoeft dan niet meer met de gasketel. En het streven is om omwonenden mede-eigenaar te laten zijn van de warmtebron. Als er meer geld binnenkomt dan uitgegeven bepalen de omwonenden wat daarmee gebeurt.

Is dat niet een maatje te groot voor een energiecoöperatie als HET? Wel als we het alleen zouden doen. Maar we werken hierin samen met Waternet in Amsterdam en Firan (het voormalige Alliander DGO). Samen hebben we alle  expertise, werkcapaciteit en financiële middelen in huis om dit project tot een succes te maken.