Gebouwgebonden financiering

Je huis isoleren zonder meer te gaan betalen

Wat is ggf?

HET gaat aan de slag met het bieden van zogenaamde woonlastenneutrale woningverbetering. Of nog lastiger als term: gebouwgebonden financiering (ggf). Dit houdt in dat je de investeringen die je doet om je huis energiezuiniger te maken terugbetaalt op basis van de daling van je energierekening. Per maand betaal je dus niet meer dan nu. Terwijl je wel een comfortabeler en energiezuiniger huis hebt.

HET zorgt voor de investering in jouw woning. Vanuit budgetten die we samen met de gemeente, de BNG-bank, SvN en andere partijen gaan organiseren.

Geselecteerd door het ministerie

HET krijgt financiering voor het opstarten van woonlastenneutrale woningverbetering (gebouwgebonden financiering). Investeringen in je huis terugbetalen met je besparing is een vrij nieuwe manier. Daarom zijn we een driejarige pilot gestart met twee andere energiecoöperaties: BRes uit Breda en AGEM uit de Achterhoek. HOOM-coöperatie, de landelijke partij voor energiebesparing, gaat het project regisseren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is opdrachtgever.

Aflossen met je besparing

Waar het in essentie op neerkomt: de maatregelen die in je huis nodig zijn om fors te besparen, of helemaal energieneutraal en aardgasvrij te worden, kun je aflossen met de besparing op je energierekening. Per maand ben je dus niet meer geld kwijt. Terwijl je wel een veel energiezuiniger en comfortabeler huis krijgt. Dat vergt dat je er lang over kan doen om af te lossen. En dus dat de lening gebonden is aan je huis en niet aan jou als persoon of je inkomen. Als je verhuist, wordt de lening overgedragen aan de koper. Dit gaat via een zogenaamd kettingbeding.

De eerste pilots

Momenteel doen we de technische opnames bij twee HET-leden thuis, om inzicht te krijgen in de beste maatregelen voor hun woningen. Als duidelijk is wat er gaat gebeuren en wat dat kost, gaan we om tafel over de financiering van de verbeteringen.

We zien erg uit naar deze pilots: het is in onze verwachting een grote stap om tot de nodige schaal te komen in duurzame huisverbetering. Als die schaalgrootte omhoog gaat, zullen de kosten ook dalen.

Meer weten?

Heb je vragen over gebouwgebonden financiering? Is het wat voor jullie huis?
Of vind je het leuk om met ons mee te denken?

Neem contact op