Gebouwgebonden financiering

Je huis isoleren zonder meer te gaan betalen

Wat is ggf?

HET gaat aan de slag met het bieden van zogenaamde woonlastenneutrale woningverbetering. Of nog lastiger als term: gebouwgebonden financiering, of ggf. Dit houdt in dat je de investeringen die je doet om je huis energiezuiniger te maken terugbetaalt op basis van de daling van je energierekening. Per maand betaal je dus niet meer dan nu. Terwijl je wel een comfortabeler en energiezuiniger huis hebt.

De investering wordt gedaan door HET. Vanuit budgetten die we samen met de gemeente, de BNG-bank, SvN en andere partijen gaan organiseren.

Geselecteerd door het ministerie

HET krijgt financiering voor een het ontwikkelen en vormgeven van coöperatieve gebouwgebonden financiering. Deze vorm van financieren is relatief nieuw. Er dient een aantal aspecten nader uitgewerkt en uitgeprobeerd te worden. Om dat te bereiken gaan we een driejarige pilot doen met twee andere energiecoöperaties: BRes uit Breda en AGEM uit de Achterhoek. HOOM-coöperatie, de landelijke partij voor energiebesparing, gaat het project regisseren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is opdrachtgever.

Aflossen met je besparing

Waar het in essentie op neerkomt: de maatregelen die in je huis nodig zijn om fors te besparen, of helemaal energieneutraal en aardgasvrij te worden, kun je aflossen met de besparing op je energierekening. Per maand ben je dus niet meer geld kwijt. Terwijl je wel een veel energiezuiniger en comfortabeler huis krijgt. Dat vergt dat je er lang over kan doen om af te lossen. En dus dat de lening gebonden is aan je huis en niet aan jou als persoon of je inkomen. Als je verhuist, wordt de lening overgedragen aan de koper. Dit gaat via een zogenaamd kettingbeding.

De eerste pilots

Momenteel doen we de technische opnames bij twee HET-leden thuis, om tot grote verduurzamingsstappen te komen. Als duidelijk is wat er gaat gebeuren en wat dat kost, gaan we om tafel over de financiering van de verbeteringen voor die twee huizen.

We zien erg uit naar deze pilots: het is in onze verwachting een essentiële stap om tot de nodige schaal te komen in duurzame huisverbetering. Als die schaalgrootte omhoog gaat, zullen de kosten ook dalen. En zeg nou eerlijk: je huis verbeteren terwijl je niet meer betaalt per maand: dat is toch een offer you can’t refuse.

Meer weten?

Heb je vragen over gebouw gebonden financiering? Is het wat voor jullie huis?
Of vind je het leuk om met ons mee te denken over die nieuwe fenomeen?

Neem contact op