Skip to main content

Paul van der Zande en Barbara Wiessing uit de Schrijversbuurt maken hun huis aardgasvrij met Thuisbaas. Dit is het tweede en laatste artikel waarin zij hun ervaringen delen:

We waren ondertussen zo ver, dat de oude vloer-toplagen er uit moesten, dat hebben we zelf gedaan. Daarna kwam Thuisbaas en heeft alle radiatoren, de Cv-ketel en de buizen in de kruipruimte onder de vloer verwijderd. Toen was hier alles leeg. De vloerisolatie was daarna in een dag gebeurd, dat was heel netjes. Dit deed De Isolatiespecialist, een bedrijf dat ons was aangeraden door Thuisbaas. Tussen de balken heeft hij een soort van TonZon-achtige luchtkussens getackt en op de bodem (in Hilversum gelukkig zandgrond) een plastic folie tegen kou en vocht. Ik had nog een oude convectorput, die hebben we ook geïsoleerd en afgedekt.

Lage temperatuurverwarming
Daarna kwam Zon&Co, ook aangeraden door Thuisbaas. Zij plaatsten aan de achterkant van het huis gewone PV-panelen en aan de voorkant PVT-panelen; met de T van Thermo. PVT is een PV-systeem dat óók de warmte uit de lucht haalt en overbrengt naar het lage temperatuur-verwarmingssysteem. Dat laatste gaat via de warmtepomp die aangevuld met een boiler en omvormer op onze voorzolder een aardige machinekamer oplevert.

Boven op zolder, mijn werkkamer, heb ik twee nieuwe convectoren, die werken op die lage temperatuur. Dit zijn een soort kleine radiatoren met dunne vinnen van aluminium, die geven alle warmte bijna direct af; als daar lage temperatuur door stroomt, dan kunnen ze een ruimte dus heel snel en effectief verwarmen.


De warmtepomp paste net door het trapgat

Vloerverwarming
Op die lage temperatuur gaat ook onze vloerverwarming werken. Daar is een opwarmprotocol voor van negen á tien dagen. Gedurende die opwarmtijd kun je dus niet op die verdieping zijn. Reken er dus op dat je, zoals wij, een tijdje gaat bivakkeren op de bovenverdieping of gaat kamperen. Het voordeel van ons vloerverwarmingsysteem – Warp Systems – is dat het op houten vloeren kan en dat je je deuren niet hoeft in te korten. Het is net zo dik als een spaanplaat, even dik als de meeste gewone ondervloeren dus. Dan is het even wachten, en dan komt een van de nieuwe toplagen op de vloer, wij nemen voor een groot deel lino.

Om de warmte in de badkamer behaaglijk te houden, hebben we een infraroodspiegel aangelegd. Want op de tussenverdieping doen we verder niets aan verwarming, die staat toch bijna nooit aan.

De afronding
Daarna komt het glas. Wij hebben gekozen voor verantwoord hout, dus FSC-gecertificeerd, voor onze kozijnen. We hopen dat eind mei, begin juni deze vensters met het HR++ glas er in geplaatst worden. Vervolgens de gevelisolatie en het schilderwerk. Maar de kozijnen worden opgeleverd in goede grondverf dus de schilder kan ook na de zomer. En dan is de hele operatie afgerond.

Het leggen van de zonnepanelen

Tegenvallers
We hadden wel twee tegenvallers. Twee weken voordat de warmtepomp geplaatst zou worden, belden ze op dat de NIBE warmtepomp niet geleverd kon worden. Toen heeft Zon&Co een ander bedrijf bereid gevonden om snel een pomp te leveren; Alpha Innotec. Dat is een stille warmtepomp die de warmte van de toevoervloeistof (Glycol) uit de PVT Panelen, via een tussenvloeistof, aan de verwarming afgeeft.

Op de achtergevel wilden ze onder de nok vier zonnepanelen leggen, maar de dakpannen onder de nok zaten vast aan die nok en daardoor zouden ze de nokpannen en nok moeten breken. Dat wilden ze niet, dus in plaats van boven de dakkapel moest het onder de dakkapel en dat vinden wij vrij lelijk. Wij hebben een Mansardedak, typisch voor veel Hilversumse huizen. Dat is een geknikt dak en aan de voorkant ook nog een punt met vier vlakken. Dat maakt het ongelooflijk complex om hier zonnepanelen te leggen. Tegenwoordig hebben de meeste huizen gelukkig een strak dak waar zonnepanelen zó op te leggen zijn.

Het einde is in zicht en we kijken er naar uit om van onze comfortabele woning te gaan genieten. We zijn tevreden over Thuisbaas en ook over alle bedrijven die Thuisbaas ons aangeraden heeft. Die waren erg professioneel en het waren superaardige mensen die hier kwamen werken. Los van de tegenvallers, die er vast ook zullen zijn, raden we mensen zeker aan om, als de mogelijkheid er is, deze stap naar een duurzame woning ook te zetten.

Meer informatie:

Je huis aardgasvrij: HET zoekt meer Hilversumse huishoudens die hun huis aardgasvrij willen maken. Via HET kun je meer informatie krijgen en je aanmelden voor een Thuisbaastraject. Mail naar: energiecoaches@hetcooperatie.nl.

Kijk ook op Thuisbaas en Thuisbaas.nl.

Lees ook Deel 1: Je huis aardgasvrij met Thuisbaas