Skip to main content

Een mooie stap was het, op de ALV (Algemene Ledenvergadering) van VvE (Vereniging van Eigenaren) Nieuwenhoek Xll blok 3, gevestigd op de Willibrorduslaan in Kerkelanden. Aan de orde was het Maatwerkadvies Verduurzaming, dat HET Coöperatie in samenwerking met Woonhuis Duurzaam opstelde in 2020, en het daarop gebaseerde Duurzaam MJOP (Meerjarenonderhoudsplan).

Door corona kon daar nu pas met voldoende mensen over vergaderd worden, na een eerste presentatie in januari voor een kleinere groep bewoners. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet…  De opkomst was dit keer groot, met 18 van de 20 ALV-leden aanwezig; dus het vereiste quorum voor besluiten.

Minder servicekosten met groen MJOP
De presentatie over het advies groen MJOP viel goed. Het leverde natuurlijk de nodige vragen op, want het gaat om belangrijke en ingrijpende zaken en forse investeringen. Vooral het plaatje met het contrast tussen het grijze en het groene MJOP makte veel los, vooral enthousiasme. Met name omdat bewoners met het grijze MJOP 50 euro meer servicekosten moeten gaan betalen, omdat er forse renovaties nodig zijn. Met het groene MJOP gaan de servicekosten maar 25 euro omhoog. Hoe dat kan? Door de financiering vanuit het Warmtefonds enerzijds en dekking van de kosten door beschikbare subsidies, blijven de totale woonkosten (servicekosten in combinatie met energielasten) lager dan als je niets doet. Winst in kosten dus, maar ook in klimaat (besparing, eigen opwekking zonnestroom), en comfort. En niet te vergeten een stijging van de waarde van de appartementen: uit onderzoek is gebleken dat duurzame appartementen 3 tot wel 5 procent meer waarde hebben bij verkoop: op 4 ton is dat al snel 12.000 tot 20.000 euro.

Duurzaam MJOP geaccepteerd
Na de presentatie en de vragenronde, pakte de voorzitter van de vergadering, beheerder Anthonie Krouwel van Gooisch Beheer (met wie HET samenwerkt in meerdere duurzaamheidsprojecten voor VvE’s), het stokje weer over. Op zijn vraag over te nemen besluiten, heeft de ALV unaniem besloten dat ze D-MJOP accepteren/ adopteren, en ook dat ze minimaal twee maatregelen treffen de komende jaren. Dat laatste is nodig om de RVO-subsidie voor de voorfase (onderzoek, procesbegeleiding en D-MJIOP) te krijgen. Ook is een commissie (van zes bewoners) ingesteld ter begeleiding van het duurzame renovatieproces.

Hiermee kan deze VvE het vervolgtraject in en nu daadwerkelijk toewerken naar de realisatie van de maatregelen. Nu lijkt dat te gaan om bijvoorbeeld dakisolatie en nieuwe dakhuid, zon op dak (132 panelen als optie), nieuwe kozijnen en triple glas. Maar hoe dat er exact uit gaat zien gaat de commissie bespreken en adviseren, zodat de ALV daar wederom zijn zegje over kan doen.

Weer een mooie stap dus op weg naar een duurzamer Hilversum!

Jouw VvE ook duurzaam?
Woon je ook in een VvE? En wil je verduurzamen, en het klimaat en je portemonnee sparen? Neem contact op met HET via info@hetcooperatie.nl.